8 Haziran 2018 Cuma

BİYOGRAFİ

Yazar Necati Tonga Bey'in Ahmet Yesevi Üniversitesi Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü II adlı çalışma için yazdığı biyografi aşağıdadır. Kendisine bu çalışmadan ötürü teşekkür ederim.
(http://teis.yesevi.edu.tr/index.php?sayfa=madde_detay&md=4a46fbfca3f1465a27b210f4bdfe6ab3.a317225c7bd9122a  )

İbrahim Eyibilir

(d. 05 Aralık 1971 - ö. )
hikâyeci, öğretmen

Hayatı

İlköğrenimini doğduğu Dinar ilçesinin Kınık köyünde tamamladı. Isparta’nın Senirkent ilçesinde İmam-Hatip Lisesini bitirdi. Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sınıf Öğretmenliği Bölümünden (1996) mezun oldu. Evli ve üç çocuk babasıdır. Hâlen İstanbul'da öğretmen olarak görev yapan yazar, edebiyat çalışmalarına devam etmektedir.

Eserleri Bağlamında Edebi Kişiliği

İlk hikâyesi öğrencilik yıllarında (1995) Yedi İklim dergisinde çıktı. Daha sonra Yedi İklim başta olmak üzere; Türk Dili, Az Edebiyat, Sühan, Nevbahar gibi dergilerde, edebistan.com ve dergibi.com adlı internet sitelerinde hikâyeleri yayımlandı. Eyibilir'in ilk öykü kitabı Teyzemin Radyosu 2014 yılında çıktı. Şaban Sağlık, bu kitaptan hareketle Eyibilir'in hikâye dünyasını şu cümlelerle değerlendirdi: ”İbrahim Eyibilir, 'sürekli şimdi' hâlini öyküleri aracılığı ile hissettirir. Malzemesini zamansal olarak genelde “geçmişten” seçse de onun derdi, içinde yaşadığı 'hâl'dir, yani 'şimdi'dir. Bunu da 'öykü anlatıcısının şimdisi' olarak öykülerinde kodlar. Dolayısıyla öykülerdeki 'anlatıcı'ların bilinç halleri ve zamansal sapmalarından yola çıkan dikkatli okuyucu, yazarın 'şimdisi' (hâli) konusunda gerekli verileri elde eder. Bütün bu veriler de gelip şuna dayanır: İbrahim Eyibilir, öyküleriyle 'ekran çağına' itiraz ediyor; yani bir tür hayatımızdaki bütün değerleri ters-yüz eden modernizme baş kaldırıyor.” (Sağlık, 2015:) İbrahim Eyibilir, üçü birer cümleden oluşan "kısa-kısa hikâye (küçürek öykü)" olmak üzere toplam yirmi hikâyeden oluşan ikinci hikâye kitabı Ölünün Yeri'ni 2017 yılında yayımladı. İbrahim Eyibilir, yayımladığı iki hikâye kitabı ile genç kuşak Türk hikâyecileri içerisinde dikkat çeken bir isimdir.

Kaynakça

Sağlık, Şağban (2015). "Ekran Çağına İtiraz Eden Öyküler", Yedi İklim, Şubat 2015, S. 299, s.37-43.

Eserleri

AdıYayıneviYayın YeriBasım YılıSayfa SayısıEser DiliEser TürüEser Not
Teyzemin RadyosuRoza Yay.İstanbul2014120Hikâye
Ölünün YeriMgv Yay.Ankara201799Hikâye

Madde Yazım Bilgileri

Yazar: Necati Tonga
Yayın Tarihi: 07/06/2018




 FOTOĞRAF HİKAYESİ 35 (yedi iklimde ve bir ortak kitap çalışmasında yayınlanan yazı i.e) 1984’TE ZORBA VE DİL             Bin dokuz yüz do...